CO₂-Prestatieladder
In 2050 willen wij klimaatneutraal zijn. Dat betekent onder meer dat wij toewerken naar een 0-emissie van broeikasgassen, binnen onze eigen organisatie maar ook als uitgangspunt voor onze leveranciers en andere partners waarmee wij samenwerken.
Wij maken bij deze doelstelling gebruik van de CO₂ (koolstofdioxide)-Prestatieladder. Een methode die is ontwikkeld door de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO): de CO₂-Prestatieladder.
Wat is de CO₂-Prestatieladder?
De CO₂ (koolstofdioxide)-Prestatieladder is een methode die ons helpt om inzicht te krijgen in onze CO₂-voetafdruk én om maatregelen te nemen om die voetafdruk te verkleinen. Het is een instrument om:
- inzicht te krijgen in de eigen energiestromen en CO₂ (koolstofdioxide)-uitstoot;
- ambitieuze doelstellingen en maatregelen op te stellen voor CO₂ (koolstofdioxide)-reductie;
- medewerkers en partners bewust maken van ons CO₂ (koolstofdioxide)-beleid;
- deel te nemen aan initiatieven in de sector op het gebied van CO₂ (koolstofdioxide)-reductie.

Wat levert de CO₂-Prestatieladder ons op?
Ons waterschap wil zich in 2020 laten certificeren op de CO₂ (koolstofdioxide)-Prestatieladder. Want hierdoor kunnen we continue en gestructureerd werken aan CO₂ (koolstofdioxide)-reductie. Door het toepassen van de CO₂ (koolstofdioxide)-prestatieladder kunnen we maatregelen nemen om de uitstoot die we zelf als organisatie veroorzaken, te verminderen.
Onze doelstelling is een reductie van 55% minder CO₂ (koolstofdioxide) in 2023. Door stroom duurzaam in te kopen, het plaatsen van 22.237 zonnepanelen door ‘gewone’ dienstauto’s te vervangen door elektrische auto’s en door het verbeteren van onze zuiveringsprocessen.

Voetafdruk CO₂
In 2019 heeft ons waterschap een voetafdruk in uitstoot van CO₂ (koolstofdioxide) gehad van in totaal 36.280 ton. Dat komt door de uitstoot van het gebruik van gas en brandstoffen. In de prestatieladder wordt dat scope 1 genoemd. En door het verbruik van elektra en zakelijk vervoer (scope 2).
Onze uitstoot is te vergelijken met het jaarlijks gas- en elektraverbruik van 6.600 huishoudens. Een andere vergelijking is met de opwek van 9 windmolens van 2,3 megawatt.
Een gedetailleerde voetafdruk (factsheet) over 2018 en een voetafdruk over 2019 is op te vragen per mail: communicatie@vallei-veluwe.nl.
Heb je vragen over dit project? Neem dan contact op met ons via

Anton Koot
projectleider
akoot@vallei-veluwe.nl