Voorsprong door het benutten van kansen
Innovatieve technieken op zuiveringen
Samenwerken en vernieuwen zijn essentieel in ons werk. Ontwikkelingen gaan snel. Waterschap Vallei en Veluwe speelt daar op in en grijpt kansen aan voor nieuwe oplossingen. Speciale filters die extra fosfaat uit het gezuiverde rioolwater halen, vernieuwde bacteriën die efficiënter afwater schoonmaken, energie uit rioolslib en het terugwinnen van schaarse en waardevolle grondstoffen.

Minder fosfaat door zand- en discfilter
Bij sommige zuiveringen stroomt het gezuiverde rioolwater nog door een speciaal filter voordat het de zuivering verlaat. Zo kunnen we nog meer extra kleine vaste deeltjes uit het gezuiverde water verwijderen. Dit noemen we nabehandeling. Met deze nabehandelingen kan het waterschap extra fosfaat uit het rioolwater verwijderen. In totaal meer dan 80% van het fosfaat. Hoe minder fosfaten in het water, hoe minder voedsel er voor algen is, hoe minder kans op algenbloei (zoals blauwalg). De waterkwaliteit verbetert hierdoor nog verder. Het uiteindelijke doel is schoner, helderder water met meer variatie aan planten en dieren.
In Amersfoort, Bennekom, Epe, Harderwijk, Nijkerk, Veenendaal en Woudenberg gebeurt deze nabehandeling met een zandfilter. In Ede en Soest gebruiken we een discfilter voor de nabehandeling.

Vernieuwde bacteriën maken afwater efficiënter schoon
Nereda is een nieuwe zuiveringstechnologie voor rioolwaterzuiveringsinstallaties. De bacteriën die het water ‘schooneten’ vormen korrels in plaats van vlokken. Deze Nereda-korrels bezinken sneller waardoor het zuiveringssysteem minder tijd,
ruimte, energie en kosten vraagt. Zo kunnen we efficiënter water zuiveren.

Energie uit rioolslib in Amersfoort en Apeldoorn
Na het zuiveren van rioolwater blijft slib over. Door dit slib te laten gisten, ontstaat biogas. Het biogas wordt verbrand in gasmotoren waarmee het waterschap elektrische energie opwekt. Bij de verbranding van biogas ontstaat ook warmte. Met de geproduceerde elektrische energie en warmte die bij de gasmotoren vrijkomt, kan de rioolwaterzuiveringsinstallatie volledig in de eigen energiebehoefte voorzien.
De elektrische energie en warmte die in Apeldoorn overblijft, verkoopt het waterschap aan de energiebedrijven. De warmte wordt in Apeldoorn gebruikt voor stadsverwarming.

Terugwinnen van schaarse en waardevolle grondstoffen
Ons rioolwater is goud waard! Het zit namelijk vol schaarse en waardevolle grondstoffen. Naast de grondstof voor het opwekken van energie, bevat het rioolwater bijvoorbeeld ook fosfaat, stikstof, kalium en bouwstenen voor bio-plastics. Deze grondstoffen worden op dit moment nog afgevoerd met het zuiveringsslib. De Nederlandse waterschappen willen dit niet langer en hebben zich verenigd in de Grondstoffenfabriek. Doel is het terugwinnen van schaarse en waardevolle grondstoffen.
Impressie energie uit rioolslib in Apeldoorn